Wszystkie dzieci uwielbiają słodycze, ale nie wszystkie wiedzą z czego robi się lizaki, cukierki i inne słodkości. Dlatego, by poznać tajniki ich wyrobu dzieci z klasy 0a i Ia wybrały się 12 października wraz z opiekunami do „Karmelkowa” i „Pluszakowa”. W „Karmelkowie” czekały na nich same słodkości. Najpierw dzieci oglądały pokaz wyrabiania masy na cukierki – zabarwiania karmelu różnymi syropami oraz „utleniania” masy karmelowej w kolorze rdzy i zamiany jej w biały kolor. Później każdy z uczniów niczym mali cukiernicy mogli zrobić swojego lizaka. Poza tym każde dziecko otrzymało do domu paczkę kolorowych cukierków i własnoręcznie zrobionego lizaka.
Dnia 12.09.2016 roku klasy IIC i IIIC wybrały się na wycieczkę do ,,Laboratorium wyobraźni” w Poznaniu. Dzieci mogły zapoznać się z różnego rodzaju substancjami i ich właściwościami. Próbowały odkryć czy biały to kolor, a czarny to cień. Odwiedziły planetarium, utrwalając sobie wiedzę o kosmosie. Chętnie uczestniczyły w zajęciach gry na gitarze - teraz już wiemy, że dźwięk porusza się w powietrzu.
Wycieczka do Kopalni Soli w Kłodawie odbyła się 08.06.2016 roku. Uśmiechnięte dzieci pod opieką Mileny Szykownej, Olgi Pietrzyk i Mirosławy Przybylskiej odbyły ciekawą podróż po tunelach solnych w Kłodawie. Zobaczyliśmy pomnik św. Kingi, posmakowaliśmy kłodawskiej soli, mogliśmy przekonać się jak ciężka i niebezpieczna jest praca górników. Dzieciom najbardziej spodobała się podróż 600 metrów pod ziemię windą. Ciekawym przystankiem w czasie wycieczki po tunelach solnych była komnata Draculi. Chłopcy postanowili zostawić wampirowi panie opiekujące się grupą. Na szczęście wszystkie panie oraz dzieci wróciły szczęśliwie do domu, zostawiając krwiopijcę daleko w Kłodawie.
Dnia 7 czerwca 2016r odbyły się w Gimnazjum nr 1 w( Zespole Szkół nr 1 we Wrześni ) III Powiatowe Mistrzostwa Udzielania Pierwszej Pomocy. W konkursie wzięło udział 8 drużyn z gimnazjów naszego powiatu ( Targowej Górki, Otocznej, Marzenina, Kołaczkowa, Pyzdr, Nowego Folwarku, Gimnazjum nr2 i nr1 we Wrześni). Każda drużyna składała się z 3 uczniów. Konkurs składał się z 2 części: teoretycznej oraz praktycznej. W pierwszej części uczestnicy pisali test składający się z 15 zamkniętych pytań. Natomiast w części praktycznej każda drużyna przeprowadziła na fantomie resuscytacją krążeniowo- oddechową . Oprócz tego losowała jedno pytanie dotyczące sposobu udzielania pierwszej pomocy i zademonstrowała na pozorantach np. omdlenie, krwotok z nosa, zranienie itp.
Klasa III b Dzień Dziecka spędziła na wycieczce w Poznaniu. Program wycieczki był wypełniony atrakcjami. Na początku obejrzeliśmy Stadion Miejski od kuchni. Zobaczyliśmy: Salę Konferencyjną, Korytarz Sław, Szatnie Gości, Strefę Zero, Lożę Prezydencką i boisko treningowe. Byliśmy pełni wrażeń, zwłaszcza chłopcy, którzy zabłysnęli wiedzą związaną z piłką nożną. Druga część programu wycieczki, to poznańskie koziołki i Rogalowe Muzeum. Tutaj wszyscy mieli okazję zobaczyć jak powstają rogale świętomarcinkowskie. Prowadzący wprowadził elementy gwary, które pasowały do całej atmosfery rogalowej.
9 maja klasa II b była na wycieczce w Kopalni Soli w Kłodawie. Jest to najgłębsza na świecie podziemna trasa turystyczna. Spacerowaliśmy kolorowo oświetlonymi korytarzami. Zwiedziliśmy kaplicę św. Kingi - opiekunki górników solnych. Oglądaliśmy komory solne, maszyny i stroje używane w górnictwie. Odwiedziliśmy grotę Drakuli oraz najniższą na świecie salę koncertową. Przewodnik ciekawie opowiadał o historii kopalni. Zakupione pamiątki będą wspomnieniem po ciekawej wycieczce.
Marcelina Góral, uczennica klasy I b zajęła 8 miejsce w etapie międzywojewódzkim Konkursu Przyrodniczego „Rośliny i zwierzęta polskich gór” organizowanego przez PTOP „Salamandra”, który odbył się 23.04.2016r w Świebodzinie. Drogą do tego sukcesu było zajęcie I miejsca w etapie rejonowym (6.02.2016r.) oraz zakwalifikowanie się do pierwszej dziesiątki etapu wojewódzkiego (12.03.2016r.) Konkursy organizowane przez PTOP „Salamandra” należą do trudnych i trzeba wykazać się bardzo solidną i szczegółową wiedzą z danej tematyki. Uczennica została nagrodzona dyplomami oraz nagrodami książkowymi. W Świebodzinie zorganizowano dla uczestników finału finałów wycieczkę krajoznawczo – przyrodniczą do rezerwatu „Nad Jeziorem Trześniawskim” oraz na torfowiska. Spotkanie z młodzieżą z różnych miejsc województwa wielkopolskiego i lubuskiego zaowocowało również nowymi znajomościami.
W marcu klasa II b wybrała się na wycieczkę do Muzeum Narodowego w Poznaniu.
Mieliśmy okazję obcować z autentycznymi dziełami sztuki. Podziwialiśmy imponujące zbiory malarskie i rzeźbiarskie. Pani przewodniczka zapoznała nas z podstawowymi tematami malarskimi takimi jak: portret, pejzaż,martwa natura. Braliśmy udział w warsztatach zatytułowanych Muzealny zwierzyniec. Dostaliśmy różne zadania m.in. musieliśmy odszukać zwierzęta na prezentowanych obrazach. Lepiliśmy pod okiem fachowca różne figurki zwierząt. Na zakończenie zajęć muzealnych zakupiliśmy pamiątki, które będą wspomnieniem z wycieczki.
16 marca dzieci z klasy Ia i Ib wybrały się na wycieczkę do Muzeum Pszczelarstwa w Swarzędzu. Na miejscu brały udział w warsztatach związanych z tradycjami Świąt Wielkanocnych. Malowały pisanki metodą tradycyjną, która polega na nakładaniu ciepłego wosku, a następnie barwieniu jajek farbami. Zobaczyły jak wyplata się koszyczki z wikliny, jak można zrobić zajączka lub kurczaczka z papieru, palmę wielkanocną z bibułki. Wysłuchały opowieści o tradycjach związanych z Wielkanocą i powitaniem wiosny. Czekała też na nich słodka przekąska - wafelek z miodem. Po poczęstunku dzieci oglądały ule znajdujące się w skansenie. Piękna pogoda sprzyjała zabawom w parku. To była ciekawa i pouczająca wycieczka.
Święta bez pierniczków to Święta stracone;) Kierując się tym przesłaniem dzieci z klasy „0”a, wraz z p. Gosią postanowiły dotrzymać tej tradycji. Po odczytaniu przepisu i omówieniu potrzebnych produktów zabraliśmy się do robienia ciasta. Każdy odmierzał potrzebną ilość danego produktu, którą wsypywał do miski. Następnie mikserem zmiksowaliśmy całą zawartość miski, dzięki czemu uzyskaliśmy wyrobione ciasto. Wszyscy otrzymali po kawałku ciasta, który samodzielnie wałkowali i wykrawali foremkami różnorodne kształty. Tym sposobem nasze blaszki z piernikami były po brzegi zapełnione i gotowe do upieczenia.
Na drugi dzień dekorowaliśmy pierniczki różnokolorowymi lukrami i barwnymi posypkami. Oczywiście trudno było się oprzeć kolorowym dekoracjom i słodkiemu lukrowi i nie skosztować choćby odrobinki.